ترس از پرواز به عوامل مختلفی بستگی دارد، آیا شما هم از آن دسته از آدمهایی هستید که دچار ایروفوبیا (aero-neurosis) یا ترس از پرواز شدهاید؟ بیشتر افرادی که با این ترس همراه هستند، استرس زیادی را تحمل میکنند؛ بهطوریکه همیشه از پرواز با هواپیما اجتناب میکنند و حتی دچار حملات عصبی میشوند. در این مقاله به شما راهکارهای کنترل ترس از پرواز و درمان آن را آموزش میدهیم تا لذت سفری آرام بر فراز آسمان را لمس کنید.
همه ما عاشق کسب تجربه از طریق سفرکردن با هواپیما هستیم، اما اگر با مشکل ترس از پرواز روبهرو شویم ممکن است داشتن لحظات شیرین سفر را بر کام خود تلخ کنیم. شاید جالب باشد اگر بدانید اولینبار ریشه ترس از پرواز کجا بوده است. پس از اختراع هواپیما توسط برادران رایت در سال ۱۹۰۳ و پیشرفتهای بعدی در صنعت هوانوردی، پرواز به یک واقعیت تبدیل شد.
در طول جنگ جهانی دوم؛ یعنی دهههای ۱۹۴۰ تا ۱۹۶۰ استفاده گسترده از هواپیماها برای اهداف نظامی باعث افزایش تجربههای منفی و ترسهای مربوط به پرواز شد. در این دوره شاهد نخستین مطالعات علمی و روانشناختی درباره ترس از پرواز بودیم. تکنیکهای اولیه درمانی برای کمک به افرادی که از پرواز میترسیدند در این دهه توسعه یافت.
در نهایت و در دوره معاصر با افزایش پروازهای تجاری و گسترش سفرهای هوایی، ترس از پرواز به یک مسئله شایع تبدیل شد. در این دوره، مطالعات بیشتری درباره این ترس انجام شد و تکنیکهای درمانی متنوعتری توسعه یافتند.
ما در زندگی با ترسهای مختلفی روبهرو میشویم؛ اما هر کدام دلایل مخصوص به خود را دارند. داشتن تجربه تلخ و یا اتفاق ناگوار از حادثه سقوط هواپیما یکی از شایعترین دلایل ایجاد ترس از پرواز محسوب میشود. فرق نمیکند با بهترین هواپیما با تور فرانسه در حال سفر به این کشور هستید یا با هواپیمایی رده پایین تر برای خرید به ترکیه سفر میکنید؛ محرکهای محیطی مانند شرایط بد آبوهوایی، داشتن بیماریهای زمینهای فرد، محیط زندگی از جمله عوامل ایجاد ترس در پرواز هستند. برخی نیز به علت داشتن ترس از فضاهای بسته همچون کابین هواپیما با ترس از هواپیما روبهرو هستند.
ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا (acrophobia) یکی از فوبیاهای مشابه برای ترس از پرواز است.
بنا بر تحقیقات انجام شده از سوی محققان تا ۴۰ درصد از مردم دنیا با ترس از پرواز هواپیما روبهرو هستند. ازاینرو بهتر است با علائم ترس در پرواز آشنا باشید تا بدانیم ترس از پرواز را چگونه درمان کنیم. پایینتر تعدادی از دلایل ایروفوبیا را مرور میکنیم:
برخی فوبیا هستند که می توانند روی ترس از پرواز تاثیر گذار باشند:
کلاسترو فوبیا به ترس شدید از مکان های بسته گفته می شود.
در هواپیما ها به دلیل فضای کم صندلی ها و همچنین کابین های کوچک هواپیما به افراد مبتلا به کلاستروفوبیا احساس خفگی دست داده و دچار استرس و اضطراب می شوند.
ترس از ارتفاع یک نوع اختلال اضطرابی است که روی سلامت روان افراد تاثیر گذاشته و باعث ترس شدید آنها از ارتفاع می شود.
به دلیل اینکه در سفر های هوایی، هواپیماها ارتفاع زیادی از سطح زمین دارند افراد دچار استرس ناشی از این موضوع می شوند.
ترس از سقوط، ترس از دست دادن ناگهانی تعادل و افتادن و آسیب دیدن است.
افرادی که به این ترس دچار هستند، در سفرهای هوایی همواره نگران سقوط هواپیما هستند.
این ترس یک اختلال روانی است که در آن افراد هنگامی که احساس کنند کنترلی بر اوضاع اطراف و یا همچنین براعمال خود ندارند ایجاد می شود.
چون افراد بر کنترل هواپیما نقشی ندارند دچار این اضطراب می شوند و با ترس از پرواز همراه خواهد بود.
این ترس یک وضعیت روانی است که افراد مبتلا به آن به دلیل ترس از ناتوانی در فرار از مکان های شلوغ به آن دچار می شوند که باعث می شود حتی افراد به طور کلی تمایلی به بیرون آمدن از خانه خود نیز نداشته باشند.
افراد که ترس از مکان های شلوغ دارند، در فرودگاه ها و هواپیما های پر از مسافر دچار استرس می شوند.
ترس از مرگ یک اختلال اضطرابی است که در واقع ترس از ناشناخته های طبیعی است.
این ترس باعث می شود که افراد در هواپیما همواره ترس از سقوط که باعث مرگ می شود داشته باشند.
روشهای مختلفی برای کنترل ترس از پرواز وجود دارد. ترس از پرواز بر زندگی اجتماعی و کاری افراد تأثیرگذار است و اگر این اختلال درمان نشود باعث کاهش سطح اعتمادبهنفس در افراد میشود. به این منظور از برخی روشهایی که در زیر به شما معرفی میشود میتوانید برای کنترل ترس از پرواز استفاده کنید.
ترس در پرواز نوعی اختلال اضطرابی به شمار میرود که مانند سایر مشکلات روانشناختی بر آن غلبه کرد. استفاده از راههای زیر به شما برای غلبه بر ترس از پرواز کمک میکند.
در هنگام نشستن بر روی صندلی هواپیما ذهن خود را از افکار منفی دور کرده و به داشتن پایان سفری خوشفکر کنید. در این شرایط بهتر است بر روی افکار خود مسلط بوده و حواستان را بر منظره بیرون از هواپیما و یا صحبت با دیگران پرت نمایید.
یکی از راههای بهدستآوردن آرامش در طول پرواز این است که تا چند ثانیه به طورمداوم نفس عمیق بکشید. از طریق دم و بازدم اکسیژن بیشتری به مغز شما میرسد و به کنترل ترس ازپرواز کمک میکند.
از لحظه ورودتان به هواپیما با همراهانتان صحبت کنید و یا در طول پرواز با گوشدادن به یک موسیقی آرامبخش برای غلبه بر ترس از پرواز خود کمک کنید. بهتر است این کارها را با صدایی آرام انجام دهید تا باعث آزار دیگران نشوید.
قبل از پرواز سعی کنید از سایر اتفاقات زندگی بهدور باشید و با داشتن ذهنی آزاد و فکرکردن به موضوعات شادیآور ذهن مثبت خود را تقویت کنید. در صورت امکان سایر همراهتان را از این موضوع باخبر کنید.
در دفعات اولیه پرواز با هواپیما و بهخصوص در سفرهای طولانی سعی کنید جای مناسبی برای نشستن بر روی صندلی هواپیما در نظر بگیرید. نشستن کنار پنجره ممکن است بر تأثیر منفی و ایجاد حس اضطراب مؤثر باشد.
قبل و یا شروع پرواز از مصرف هرگونه چای، قهوه و سایر نوشیدنیهای کافئیندار خودداری کنید و بهجای آن آب بنوشید. همچنین میتوانید از خوراکیهای مفیدی مانند میوه و سبزیجات، شکلات تلخ و... بهرهمند شوید.
همانطور که گفته شد پدیده ترس از پرواز یا پرواز هراسی ناشی از نوعی اختلال اضطرابی محسوب میشود و اگر به دنبال راهکار برای ترس از پرواز نباشید ممکن است پایدار بماند. در این مقاله سعی داریم تعدادی از این روشهای درمان را مورد بررسی قرار دهیم.
از راههای درمان ترس از پرواز، صحبت با یک متخصص و یا روانشناس خواهد بود تا به شما کمک کند این ترس را از بین ببرید؛ بنابراین با پرسش از اطرافیان و یا تجربه دیگران از یک فرد آگاه برای حل این موضوع اقدام نمایید.
داروهای ضد اضطراب برای کاهش استرس در کوتاه مدت تجویز می شوند که می توانند در مواجهه با ترس کمک کننده باشند مثل آلپرازولام ، دیازپام، لورازپام،کلونازپام.
این نوع دارو ها برای از بین بردن علائم فیزیکی ترس مثل تپش قبل استفاده می شوند که یکی از این دارو ها می توان به پروپرانولول اشاره کرد که می تواند علائم فیزیکی اضطراب را کاهش دهد و معمولا باید یک ساعت قبل از پرواز مصرف شوند.
این دارو ها برای بهبود بی خوابی ناشی از اضطراب در حین پرواز می توانند تجویز شوند مثل زوپیکلون و ترزاودون
گروهی از افراد که تمایل به مصرف داروهایی با عوارض کمتر دارند می توانند از ملاتونین که برای تنظیم خواب در پرواز های طولانی استفاده می شود و یا همچنین از گیاهان دارویی مثل بابونه استفاده کنند.
داروهای معرفی شده در بالا به طور کلی بیان شدند که باید برای مصرف آنها حتما به پزشک مراجعه نموده و از او مشورت بگیرید.
اگر فوبیای شما تشدید پیدا کرد و معرفی انواع راه درمان ترس از پرواز به شما کمک نکرد پیشنهاد میکنیم قبل از شروع سفر اطلاعاتی درباره نحوه عملکرد هواپیما، صدا و ضربه کسب نمایید.
یکی از راه برای مقابله با ترس و کاهش استرس استفاده از تکنیک های تنفسی است که می توان از آنها استفاده کرد. برای بهره گیری از این تکنیک ها می توان از تجربیات دیگران استفاده کرد.
من مریم، ۳۲ساله هستم. وقتی برای اولینبار تصمیم گرفتم با ترس از پروازم مقابله کنم، احساس میکردم غیرممکن است. هر بار که به پرواز فکر میکردم، قلبم تندتر میزد و دچار وحشت میشدم. اما وقتی تکنیکهای تنفسی را یاد گرفتم، همه چیز تغییر کرد. قبل از پرواز، چند دقیقه چشمانم را بستم و شروع به نفسکشیدن عمیق کردم؛
یک دم طولانی از بینی، نگهداشتن هوا برای چند ثانیه، و سپس بازدم آرام از دهان. این کار کمک کرد تا آرامش پیدا کنم. در طول پرواز هم هر زمان که احساس اضطراب میکردم، روی تنفسم تمرکز میکردم و همین باعث میشد از تصورهای ترسناکی که در ذهنم میچرخیدند، فاصله بگیرم.
وقتی برای اولینبار تصمیم گرفتم با ترس از پرواز کنار بیایم، فکر میکردم غیرممکن است. قلبم تند میزد و اضطراب رهایم نمیکرد. اما وقتی تکنیکهای تنفسی را یاد گرفتم، اوضاع عوض شد. قبل از پرواز، چند دقیقه با چشمان بسته عمیق نفس کشیدم؛ دم از بینی، مکث، و بازدم از دهان. همین کافی بود تا آرام شوم. در طول پرواز هم، هر وقت اضطراب سراغم میآمد، به تنفسم توجه میکردم و ذهنم آرام میشد. حالا دیگر پرواز مثل قبل برایم ترسناک نیست. من، آراد، بالاخره بر ترسم غلبه کردم.
یکی از بهترین و محبوب ترین اپلیکیشن ها برای کاهش اضطراب Headspace است که به داشتن خوابی آروم و ذهنی متمرکز کمک می کند تا بتوانید به ترس خود غلبه کنید.
این اپلیکیشن با پخش صداهای ترکیبی از صداهای طبیعت و موسیقی و داستان ها به شما کمک می کند که تمرکز بیشتری داشته باشید و بتوانید با این برنامه استرس خود را کاهش دهید.
این اپلیکیشن برای افرادی که در طول روز مشغله کاری زیادی دارند طراحی شده تا بتوانند با این اپلیکیشن که مدیتیشنهای کوتاه و کاربردی را ارائه میدهند روزی ۵ تا ۱۰ دقیقه به آرامش و آمادگی ذهنی برسند.
باتوجهبه تحقیقات انجام شده هیچ راه قطعی برای کنترل و درمان ترس از پرواز وجود ندارد. پس اگر سؤال شما این است که برای ترس از پرواز چه کنیم بهطورکلی مراجعه به رواندرمانگر، ورزشکردن و انجام تمرینات منظم مانند یوگا، انجام تمرینهای تمدد اعصاب و یا داشتن خواب کافی در طول پرواز از راههای درمان ترس از پرواز است.
احساس ترس، قرارگرفتن در موقعیتهای خطرناک و نیز تصورکردن در مکانهای مرتفع مانند پلهها، پل، پارکینگهای چندطبقه، ترن هوایی و... ممکن است تأثیر مستقیمی بر میزان نوع ترس شما داشته باشد.
همه افراد حتی کودکان ممکن است دچار این نوع ترس باشند.
مصرف داروهایی که برای درمان دارویی ترس از پرواز معرفی میشوند تنها برای تسکین موقت اضطراب و کاهش ضربان قلب و فشارخون هستند.
دیدگاه ها:
امراللهی
۰۹ دی ۱۴۰۳
چه دارو هایی میتونه جلوی این بگیره و بهترش کنه؟
سحر امراللهی
۰۹ دی ۱۴۰۳
سلام یک سوالی داشتم اونم این که چه فوبیا های دیگه ای ممکنه که با ترس از پرواز مرتبط باشه؟